Indiestyle

Gek Van Muziek is goed, maar Indiestyle is beter, daarom: http://www.indiestyle.be

dinsdag 4 augustus 2009

We Were Promised Jetpacks - These Four Walls, de perfecte muzikale metafoor voor de Schotse Highlands

Glasgow is de hoofdstad van Schotland. Lach niet, we dachten dit echt. Tot we lazen dat die eer eigenlijk Edinburgh toekomt. Maar Glasgow is ongetwijfeld wel de grootste van de 2 steden, en blijkbaar ook aantrekkelijker op cultureel vlak. We Were Promised Jetpacks liet Edinburgh namelijk achter zich om zich in Glasgow te vestigen. Van daaruit vuren ze hun debuutalbum op ons af.

"These Four Walls" zou de perfecte muzikale metafoor kunnen zijn voor de Schotse Highlands. Iedereen heeft er al eens van gehoord, maar weinigen zijn er echt al geweest. Net zoals een berg een berg is, staat er op deze plaat evenmin iets dat niet lijkt op dingen die je al kent vanuit het verleden. Maar elke heuvel heeft natuurlijk ook zijn eigen karakteristieken, en de nummers op het debuutalbum van We Were Promised Jetpacks stralen één voor één zoveel frisheid uit, dat ze ons zowaar doen terugdenken aan de eerste van Bloc Party. Op zich was dat anno 2003-2004 ook maar een post-punkbandje dat aardige dingen deed, maar het warme water zeker niet opnieuw heeft uitgevonden. Kijk waar ze nu staan... We willen niet garanderen dat dezelfde mooie toekomst is weggelegd voor We Were Promised Jetpacks, maar het zou ons in geen geval verbazen.

Deze plaat is een absolute allrounder. Meestal snedig en catchy, bij momenten echter ook ingetogen of traag opbouwend naar een climax. Dit is liefde-op-het-eerste-gezichtsmuziek die uitstekend zijn mannetje zou kunnen staan op de zomerfestivals. Desalniettemin moeten we wachten tot september voor We Were Promised Jetpacks in Paradiso en Botanique zal spelen.

De Engelse radiozender XFM bekroont om de 12 maanden het beste Britse debuutalbum van het afgelopen kalenderjaar. Reken "These Four Walls" alvast bij de kandidaat-winnaars. Op de site van FatCat Records kun je het album gratis streamen. Op eigen risico. De kans dat een muziekpsychopaat als jij daarna zulk een onweerstaanbare drang zal voelen om de CD in huis te halen is groot. Je favoriete platenwinkel is bij deze gewaarschuwd.

Ons oordeel: 4/5

Links:
We Were Promised Jetpacks MySpace
We Were Promised Jetpacks bij FatCat Records
Indiestyle, met een hoop reviews, dagelijks vers muzieknieuws en veel meer

Geen opmerkingen: