Indiestyle

Gek Van Muziek is goed, maar Indiestyle is beter, daarom: http://www.indiestyle.be

woensdag 3 juni 2009

Verslag Placebo live in Koninklijk Circus op 2 juni - De koningin van Onderland is heer en meester

Wie vroeger vaak Jommeke las, zal het ongetwijfeld met me eens zijn dat Brian Molko hoe langer hoe meer op de Koningin van Onderland begint te lijken. Een toepasselijker zaal dan het Koninklijk Circus vind je in België dan ook niet voor een concert van Placebo. Een mooiere misschien ook niet. Dankzij de koepel ga je onvermijdelijk denken aan een grotere versie van de Rotonde van de Botanique, en laat dat nu net de lievelingszaal zijn van veel artiesten en concertgangers.
Placebo heerst bovendien meer dan ooit tevoren over de 7 muziekzeeën. Met hun nieuwe album "Battle Of The Sun", dat volgende week verschijnt, zijn ze klaar voor een zelden geziene raid op de charts. Zonder twijfel. Voor hun optreden in 't Koninklijk Circus verkochten ze 2000 kaartjes op 5 minuten tijd, wat wil je nog meer als bewijs? De fans lieten ook in de zaal al van zich horen nog lang voor Placebo de eerste noten speelde. Al snel bleek dat Brian Molko, Stefan Olsdal en nieuwe drummer Steve Forrest er al evenveel zin in hadden.
Alles zat dus goed voor een geweldige avond. De nadruk lag op nieuw werk. Werk dat anders klonk dan wat we van Placebo gewoon zijn, maar dat merkten we de voorbije weken al aan "Battle For The Sun" en "For What It's Worth". Nummers die me persoonlijk minder liggen, die meer inwisselbaar zijn met die van andere groepen, omdat de nadruk meer ligt op ordinaire gitaarriffs en minder op de magistrale stem van Molko. Hetzelfde gold voor een groot deel van het nieuwe werk, al genoot ik wel erg veel van "Ashtray Heart" en "Neverending Why".
In elk geval, Placebo joeg er zowat het volledige nieuwe album door. Het duurde even voor met "Follow The Cops Back Home" en vooral "Every You Every Me" het publiek echt helemaal tekenen van extase vertoonde. De set zat zeker goed in elkaar, met de successen meer achteraan in de set. Absolute hoogtepunten waren "Special K", "Infra-Red" en "Bitter End", songs met net dat tikkeltje meer genie en minder geram dan het nieuwere werk.
Het oeuvre van Placebo is er uiteraard één om stikjaloers op te zijn. Met alleen al de nummers die het trio niet speelde, vul je een magistrale set. Je kunt erom treuren dat Placebo klassiekers als "Nancy Boy", "Pure Morning" of "Slave To The Wage" achterwege liet. Dit toont alleen maar aan hoe legendarisch de groep bijna ongemerkt is geworden. Of er veel nieuwe songs klassiekers zullen worden, blijft nog even een open vraag. Dat Placebo op scherp staat voor een spetterende festivalzomer, is meer dan ooit zonneklaar. Zon en Brian Molko, woorden die je tegenwoordig best samen in één zin kunt gebruiken, want de zanger zag er gelukkig uit. En de 2000 fans ook.

Links:
De setlist van het concert
Placebo MySpace
Placebo homepage
Koninklijk Circus

Geen opmerkingen: