Indiestyle

Gek Van Muziek is goed, maar Indiestyle is beter, daarom: http://www.indiestyle.be

zondag 19 oktober 2008

The Fiery Furnaces - Remember, 2 uur intense live muziek

Op plaat kennen we The Fiery Furnaces als een groep die op een speelse manier experimenteert met orgels, gitaren en fijne melodieën. Een beetje à la Pavement weet deze groep noise te vermengen met huppelende muziek die zo van de kleuterschool zou kunnen komen, en je aldus fris en monter achterlaat na elke luisterbeurt.
Live schuwen The Fiery Furnaces het experiment nog veel minder en heeft de muziek vaak veel weg van improvisatie. Dit kun je vanaf nu niet meer alleen in een concertzaal meemaken. Dankzij de 2 uur durende dubbele live CD "Remember" beleef je dit opnieuw in de huiskamer, je iPod of het betere muziekcafé, zo vaak je maar wilt. 120 minuten, dat is aardig wat muziek in een tijdperk waarin een pak beginnende groepjes vinden dat ze met 25 minuten onafgewerkte muziek een volwaardig album kunnen volspelen.
"Remember", ook te koop als 3LP, is geen album dat je opzet om hersenloos te ontspannen, of dat zich gemakkelijk laat ontdekken. De balans weegt bij The Fiery Furnaces live vaker door naar experiment dan naar lichtvoetigheid. Zonder zicht op het podium vraagt dit een zekere inspanning om ervan te kunnen genieten. Nummers worden in elkaar verweven, keren op onverwachte momenten in een bijna onherkenbare vorm terug, en proberen je om de haverklap op het verkeerde been te zetten. Licht verteerbaar is helemaal het tegenovergestelde van wat we hier te horen krijgen.
De bedoeling was waarschijnlijk om met "Remember" een album te maken voor de liefhebbers die echt een concert hebben bijgewoond, en daarin is de groep zeker geslaagd. Als we lezen dat er slechts een gelimiteerde oplage van deze 2CD en 3CD zal worden gemaakt, vermoeden we dat het niet de hoofdbedoeling is om nieuwe fans te lokken. The Fiery Furnaces laten eens te meer zien het commerciële risico niet te schuwen, maar toch kwaliteit af te leveren. Ze verdienen onze bewondering, en die krijgen ze.
Ons oordeel: 3.5/5
Links:
The Fiery Furnaces MySpace
The Fiery Furnaces officiële site

Klik hier voor Indiestyle, de nieuwe place to be voor fans van indie en britpop

Geen opmerkingen: