Indiestyle

Gek Van Muziek is goed, maar Indiestyle is beter, daarom: http://www.indiestyle.be

zondag 30 november 2008

Interview Howling Bells - Het ultieme doel is om stadions van 40.000 mensen te vullen

Howling Bells is een jonge groep uit Sydney die opereert vanuit Londen. Op 24 november, 1 dag nadat hun nieuwe single "Into The Chaos" binnenkwam op 2 in de BBC indie charts, mochten ze in de AB openen voor Mercury Rev. Indiestyle kreeg voor het optreden de kans om zangeres Juanita Stein en haar broer en gitarist Joel te ontmoeten en een paar vragen te stellen.

- Indiestyle: Howling Bells is in België nog niet zo bekend, hoe moeten we jullie voorstellen aan mensen die de groep niet kennen?
Eigenlijk zijn we gewoon een band met een zangeres die gitaarpop maakt. Mensen vergelijken ons met The Pretenders en een hele hoop andere groepen met een vrouw achter de microfoon. De referenties die we zelf het liefste horen zijn Björk en Radiohead, niet qua zang maar qua repertoire.

- Indiestyle: Zien jullie de manier waarop Radiohead evolueerde van gitaarpop naar iets totaal anders als een voorbeeld?
Toch wel. Ik kan me niet inbeelden dat een groep zichzelf constant wil blijven herhalen en steeds dezelfde liedjes spelen. Ons 2de album verschilt helemaal van ons debuut, en zelfs de nummers onderling zijn totaal niet met elkaar te vergelijken. We vinden het heel belangrijk om steeds iets anders te proberen. Een verschil tussen ons debuutalbum en "Radio Wars" is alleszins dat je je bij een 2de album meer vragen stelt. Je bent geen groentje meer, wat het in zekere zin gemakkelijker maakt, maar je stelt tegelijkertijd ook meer dingen in vraag.

- Indiestyle: Jullie hebben al in het voorprogramma mogen toeren van onder meer The Killers, Placebo, Snow Patrol, en nu Mercury Rev. Dat is mooi.
Ja, om 1 of andere reden liggen we heel goed in de markt als opener voor grotere groepen. Dat vinden we zeker een eer, en het laat ons toe om een groot publiek te bereiken. Vanaf februari, als het 2de album in de winkels ligt, willen we ook wel meer focussen op een tour waarin Howling Bells centraal staat, en de mensen speciaal komen om ons te zien. Dat we daardoor in kleinere zalen moeten spelen stoort ons niet. Voor het contact met het publiek is dit zelfs beter.

- Indiestyle: Vlak na het oprichten van de band verhuisden jullie al met zijn allen van Australië naar de UK. Vanwaar die zet?
Because there's more people in the candy shop. Je hebt in Engeland zoveel meer mensen die gaan kijken naar het soort muziek dat wij maken. Achteraf gezien was die beslissing voor de helft gebaseerd op zelfvertrouwen, en voor de helft op naïviteit, maar voorlopig verloopt alles wel volgens plan.

- Indiestyle: Juanita en Joel, jullie zijn zus en broer, zorgt dit soms voor extra spanningen?
Het zorgt er juist voor dat alles vlotter verloopt. Wij 2 hebben heel weinig woorden nodig om elkaar te verstaan. Het gebeurt dat we onderling ruzie maken, maar niet alleen broers en zussen hebben weleens problemen met elkaar. Doordat we broer en zus zijn bekijken de andere groepsleden ons soms wel met enige paranoia, maar in het algemeen heeft onze familiale band een positief effect op Howling Bells.

- Indiestyle: Heb je er als enig meisje in de groep extra steun aan dat je broer ook deel uitmaakt van Howling Bells?
Ik denk het wel, hoewel de hele groep wel goed voor me is. Als ik echt een probleem heb waar ik van vrouw tot vrouw over wil babbelen, dan kan ik wel bij niemand terecht van de groep of de entourage. In dat geval bel ik naar mijn moeder in Australië. Ook als het ginder 3 uur 's nachts is, ja.

- Indiestyle: Wat zijn jullie plannen voor 2009?
We gaan zoveel mogelijk toeren als headliner. Het is logisch dat we na ons debuutalbum vaak in het voorprogramma van anderen speelden, en het bood ons de kans om onmiddellijk een vrij groot publiek te bereiken. Nu willen we onszelf nadrukkelijker profileren. Het ultieme doel naar de toekomst toe is als Howling Bells stadions van 40.000 mensen te vullen, dat is echt onze grote droom.

- Indiestyle: Klopt het dat jullie album dat in februari 2009 verschijnt allang klaar is?
Inderdaad. We waren klaar met de opnames in januari 2008, en zijn dus wel blij dat de plaat binnenkort eindelijk in de winkels zal liggen. We hebben eigenlijk ondertussen al een volledig 3de album bij elkaar geschreven, maar de release daarvan zal dus nog een tijd op zich laten wachten. Temeer daar we die plaat ook nog moeten opnemen natuurlijk.

- Indiestyle: Wat vinden jullie eigenlijk het fijnste aan het leven als lid van Howling Bells? Opnemen, repeteren, toeren of nog wat anders?
Het mooiste aan het artiestenbestaan is eigenlijk dat je je eigen zin kunt doen. Niemand verplicht je om van 9 tot 5 tussen 4 muren te zitten. Je reist veel, komt veel mensen tegen, oefent je hobby uit... Je moet uiteraard iemand vinden die het wil financieren, dus daar moet je rekening mee houden. We zouden ook uitsluitend freejazz nummers van 20 minuten kunnen maken, maar als opkomende groep geraak je daar nergens mee. We maken in elk geval muziek waar we volledig achterstaan en genieten er elke dag van.

- Indiestyle: Laatste vraag. Op Chasing Lullabies, een niet-officieel Howling Bells fan forum, las ik dat iemand zich afvroeg wat het 3 + 5-handgebaar betekent dat Juanita maakt tijdens live shows. Is het een geheim?
Gek dat je over dat forum begint. Het bestaat blijkbaar al een hele tijd, maar we hebben het gisteren pas zelf ontdekt. En het handgebaar? Dat kan en zal ik echt nooit verklappen, 't is heel persoonlijk.

Links:
Howling Bells MySpace
Howling Bells website
Howling Bells fan forum

Klik hier voor Indiestyle, de nieuwe place to be voor fans van indie en britpop

Geen opmerkingen: