Indiestyle

Gek Van Muziek is goed, maar Indiestyle is beter, daarom: http://www.indiestyle.be

zondag 17 augustus 2008

Verslag Pukkelpop - Crystal Castles spetterende afsluiter

Crystal Castles, het beste optreden dat ik ooit heb gezien? De kans is groot. Tot nu toe bedacht ik steeds een optreden van The Charlatans op 9 mei 1990 met deze titel. We beleefden destijds het absolute hoogtepunt van de madchester hype en het leek toen even of The Beatles op het podium stonden, zo ging het publiek tekeer. Gisteren iets na middernacht kreeg je die indruk opnieuw, maar veel sterker. Alsof de fab four er stonden in het gezelschap van The Rolling Stones, The Kinks en The Who, zoiets. De lichten doofden, en vanaf de eerste stroboscoopflits ging het publiek helemaal uit de bol. Na 5 minuten stroomde het zweet van je lijf, en voor elke fan die ter behoud van lijf en leden veiliger oorden achteraan de Chateau opzocht, verrees er een andere in de collectief hysterisch springende, wuivende en roepende massa vooraan. Op het podium zag je alleen maar de schim van Alice Glass die nu eens als een bloeddorstige vleermuis over de eerste rijen hing, even later op de grond kronkelde, en op andere ogenblikken over het podium flitste of ergens opklom of afsprong. Tijdens het laatste nummer dreigde het even mis te lopen toen de zangeres zich nog eens over de voorste rijen fans legde maar leek te vallen. Het domino-effect was niet min en tientallen mensen, waaronder ondergetekende, leken in het beste geval op een hoop neer te zijgen met een mogelijke kleine ramp tot gevolg. Het liep goed af en we verlieten de tent met een gevoel dat we al bijna 20 jaar niet meer hebben gekend na een concert. Knap. Hoe lang moeten we nog wachten om zoiets eens opnieuw mee te maken? Misschien heel lang. Crystal Castles zal ons in elk geval nooit meer zo naar de keel grijpen. Het verrassingseffect is weg, maar we zullen absoluut opnieuw van de partij zijn als ze nog eens naar België komen. Crystal Castles tekenden zo voor een magistraal einde van een festival dat niet helemaal bracht wat de affiche beloofde. Tenzij voor de boekhouder van de organisatoren, misschien. 4 drankbonnen voor 9 euro, de prijs van het karton slaat precies sneller op dan het gemiddelde van de inflatie. Ook de duurdere dagtickets op vrijdag, de dag dat Metallica duizenden extra toeschouwers moest lokken, wijzen erop dat de rekenaars even grote specialisten zijn in hun vak dan de programmatoren. Die hadden hun huiswerk goed gemaakt, maar de artiesten ontgoochelden af en toe, door een teveel aan routine of een gebrek aan bezieling. Soms was het geluid ook gewoon slecht te noemen. Als ik mijn hele programma van 3 dagen moet beschrijven ben ik bezig tot vanavond 23u47, maar helaas is er door mijn afwezigheid van enkele dagen nog wat ander werk blijven liggen hier. Een top 15 dan maar van de optredens die me het meest hebben aangesproken. Met op 1 uiteraard Crystal Castles...
1. Crystal Castles, zie hierboven waarom
2. The Ting Tings, stomend en opzwepend
3. The Dø, intrigerend en uitbundiger dan op CD
4. The Futureheads, energiek van begin tot einde
5. Infadels, zichtbaar plezier voor fans en artiesten
6. Editors, nog nooit slecht bezig gezien
7. M83, weinig woorden, veel mooie muziek
8. Bloc Party, had zowat iedereen tot aan de bomen mee
9. Yelle, Vive La Fête voor pubers, oftewel échte pukkel-pop
10. The Dresden Dolls, theatraal en een dijk van een stem
11. Mercury Rev, klassiekers op magistrale wijze gebracht
12. Los Campesinos!, niet-platvloers studentenplezier
13. Kid Harpoon, verassend fris en aanstekelijk enthousiast
14. Girls In Hawaii, helft gezien, dubbel genoten
15. Ian Brown, kleinste publiek, grootste présence
De spijt top 10, gemist omdat ik elders was:
1. The Rascals (doodmoe naar huis om te maffen)
2. Joe Lean & The Jing Jang Jong (The Pigeon Detectives)
3. Sigur Rós (2manydjs)
4. Yeasayer (MGMT)
5. The Dodos (Das Pop)
6. Caribou (The Dø)
7. The Flaming Lips (The Ting Tings)
8. Elbow (M83 & Crystal Castles)
9. Soko (Santogold)
10. Dirty Pretty Things (Infadels)
De ontgoochelingen top 5 gooien we er ook nog even bij:
1. The Pigeon Detectives, concert even zwak als hun 2de CD
2. The Breeders, besluiteloos en zonder veel fut
3. MGMT, pak volk, paar sterke songs, maar weinig extase
4. Santogold, op plaat prachtig, live een schel geschetter
5. Black Kids, stem half kwijt, slecht geluid of gewoon zwak?
Links:
Crystal Castles MySpace
Crystal Castles Pukkelpop op YouTube (indien YouTube geen claims ivm copyright ontvangt)

Klik hier voor al het laatste nieuws over jouw favoriete artiesten, links naar legale gratis mp3's, concertnieuws, exclusieve opnames, wedstrijden en nog meer

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Crystal Castles was idd heftig, was een mooie afsluiter. Wegens ligament toch van het podium moeten meemaken spjitig genoeg.
Ik vermoed dat de meningen wel sterk uiteen zullen lopen maar ik vond het goed ondanks hoge verwachtingen. Spijtig genoeg enkel zaterdag gedaan. MGMT was idd een teleurstelling en bij de black kids bleek iedereen goed te kunnen zingen buiten de zanger.
Had zo graag The Do en The Thing Tings meegemaakt zeker nu dat ik die in uwen top3 zie staan. AAAAAh!

Anoniem zei

Toevallig een nieuwe link naar die videofragmenten want blijkbaar heeft Youtube een copyrightschending vastgesteld... alvast bedankt.

Storfie zei

Ik vermoed dat het management, de platenfirma, Pukkelpop of Crystal Castles zelf een claim heeft ingediend. Jammer want het waren hele mooie filmpjes van meerdere minuten, met goede kwaliteit van klank en beeld. Heb er nu een meer algemene link gezet, die mogelijk op den duur geen resultaten meer produceert...)