Indiestyle

Gek Van Muziek is goed, maar Indiestyle is beter, daarom: http://www.indiestyle.be

zondag 13 juli 2008

Verslag Homegrown Festival 11 juli in Meerbeke met Arquettes, Tokota, Freaky Age en Team William

We hebben Hindu Nights al uitgeroepen tot het initiatief van het jaar. Pech dus voor Homegrown, dat deze titel ook wel verdient. Een mooie podiumplaats dus. Waarom vinden we dit idee zo geweldig? Omdat veel Belgische artiesten graag klagen dat ze te weinig kansen krijgen om op te treden. Doe dan zoals Thijs en Thomas van Tokota en knutsel je eigen festival in elkaar met op de affiche het grotere lokale talent. Wordt vervolgd in de nabije toekomst. Fijn zo.
Het geluid was jammer genoeg niet altijd even goed. Zowat elke band kloeg erover dat 1 en ander heel slecht of helemaal niet te horen was in de monitors op het podium. In de zaal viel het nog redelijk mee qua mix. De keyboards verdwenen bij de meeste bands wel iets teveel naar de achtergrond. Regelmatig werden we ook overdonderd door een scherp oorverdovend gepiep. Geen kat die erover viel, eigenlijk.
Rye Jehu hebben we helaas aan onze neus voorbij zien gaan vrijdag. Als je overdag eerst moet werken, dan bloggen, vervolgens je kinderen en hun konijnen verzorgen en daarna nog gaan eten is het niet makkelijk om van in Vilvoorde om 19 uur in Meerbeke te geraken. Kapitan Korsakov was al bezig toen we aankwamen. Op zich kunnen we deze groep sowieso niet beoordelen. Het publiek was enthousiast maar dit is echt ons genre niet.
Arquettes dan. De groep kende de laatste 12 maanden enkele ups en downs. Een optreden op Pukkelpop en een goed onthaalde EP konden niet anders dan leiden naar de finale van Humo's Rock Rally, dachten we. Helaas niet, na de halve finale was het over en uit. Aan hun doortocht op Homegrown houden we geen slecht gevoel over, zonder dat we kunnen spreken over euforie. Ligt het aan het abominabele geluid op het podium? Moeilijk te zeggen, maar later op de avond zou zoals gezegd regelmatig blijken dat er met de klank iets serieus fout zat.
Bij Tokota bijvoorbeeld. In de zaal klonk het, op een scherp gepiep na dat om de zoveel tijd een aanslag pleegde op onze oren, niet slecht. Zanger Thomas hoorde op het podium echter zo goed als niets in zijn monitor. Toch slaagde de groep erin om ons enorm aangenaam te verrassen. In de huiskamer besluit ik telkens weer dat Tokota iets te luid is om me echt te behagen. Live waren we helemaal mee en zijn we er een hele set lang niet in geslaagd om stil te blijven staan. Willen we graag nog een keertje zien. Of meer dan 1.
Freaky Age kennen we al. De muziek stond enorm luid tijdens hun set. Geen idee waarom, misschien een poging om de problemen met de klank uit de monitors op het podium te compenseren? 't Was in elk geval weer een plezier om de gasten bezig te zien. Sommige groepen durven weleens vergeten hoe belangrijk het showelement is. Freaky Age duidelijk niet. Als je daarnaast een stel knappe nummers hebt en steeds beter op elkaar raakt ingespeeld kom je overtuigend over.
Team William mocht afsluiten en was voor mij ook de sterkste band van de avond. Ik schreef het eerder deze week nog op de Marktrockblog. Team William is de beste groep zonder platendeal van de Benelux. De MySpace-nummers kennen we ondertussen al bijna van buiten. Ook het nieuwe werk viel onmiddellijk in de smaak. En ook bij Team William krijg je af en toe wat show en humor, en geen standbeelden die hun nummers staan af te drammen.
We kijken al uit naar de volgende editie van Homegrown, of, om FFA van Team William te citeren, "Rock Meerbeke", en we hopen dit het startsein is voor andere muzikanten in alle uithoeken van Belgiƫ om ook een festivalletje in elkaar te boksen.
Links:
Homegrown Festival MySpace
Rye Jehu MySpace
Kapitan Korsakov MySpace
Arquettes MySpace
Tokota MySpace
Freaky Age MySpace
Team William MySpace
Marktrockblog

Klik hier voor al het laatste nieuws over jouw favoriete artiesten, links naar legale gratis mp3's, concertnieuws, exclusieve opnames, wedstrijden en nog meer

Geen opmerkingen: